Какао и мента ♥
Влюбена съм. Вдъхновението за този сладкиш дойде от красивия блог на Здравка. Зеленият цвят веднага ме подсети за любимата мента и вече предвкусвах свежестта от първата хапка.
Сладкишът приготвям за втори път, като в първия използвах соево мляко като мокра съставка, а в този използвах бананово пюре+вода. Разликата е в текстурата – първият стана рохък и силно какаово-ароматен, а вторият влажен, сочен и леко бананово-ароматен. Вие избирате.
Продукти:
за блата:
1/2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
1/4 ч. ч. соево брашно
1 ч. л. сода
1 ч. л. бакпулвер
50 гр. какао (аз използвах сурово 22%)
1 зрял банан + 40 мл вода
1/2 ч.ч. мусковадо
30 мл олио от гроздови семки
30 мл вода
за крема:
1 зряло авокадо
1 с.л. мед
1 п. прясна мента
Както обикновено, смесваме сухите съставки и към тях прибавяне пасирания с вода банан. Можете да сложите директно останалите съставки, аз лично загрявам леко захарта с водата, за да се разтопят големите бучици. Всичко се разбърква добре и и се пече на 180° около 20-25 мин.
След като изстине, се намазва с ментовия крем, който се пасира предварително. За да не потъмнява кремчето, капнете 2-3 с.л. лимон или намажете непосредствено преди хапване.
С този сладкиш искам да почерпя всички прекрасни жени и да им пожелая честит празник. Бъдете, обичайте и създавайте.
Свеж ден!
с какво мога да сменя мусковадото и соевото брашно?
мусковадото трябва да е някакъв подсладител, по-скоро въпросът ми е даденото количество мусковадо на колко количество захар отговаря?
Здравей, мусковадо е вид захар, която не е рафинирана. Много тъмна, с наситен аромат и лек нюанс на карамел. Използвам я, защото съдържа естествени минерали, които липсват в бялата захар. А и вкусът й повече ми харесва. :) Иначе можеш да ползваш бяло брашно вместо соево.
Ай, трябва да опитам това! Само ментата трябва да занемя с нещо, че ние с нея не се разбираме, ама хич :D