Какаов сладкиш с ментов крем / Cocoa cake with mint cream

Какао и мента ♥

Влюбена съм. Вдъхновението за този сладкиш дойде от красивия блог на Здравка. Зеленият цвят веднага ме подсети за любимата мента и вече предвкусвах свежестта от първата хапка.

Сладкишът приготвям за втори път, като в първия използвах соево мляко като мокра съставка, а в този използвах бананово пюре+вода. Разликата е в текстурата – първият стана рохък и силно какаово-ароматен, а вторият влажен, сочен и леко бананово-ароматен. Вие избирате.

avocado mint creme

Продукти:

за блата:

1/2 ч. ч. пълнозърнесто брашно

1/4 ч. ч. соево брашно

1 ч. л. сода

1 ч. л. бакпулвер

50 гр. какао (аз използвах  сурово 22%)

1 зрял банан + 40 мл вода

1/2 ч.ч. мусковадо

30 мл олио от гроздови семки

30 мл вода

за крема:

1 зряло авокадо

1 с.л. мед

1 п. прясна мента

vegan cacao mint cake

Както обикновено, смесваме сухите съставки и към тях прибавяне пасирания с вода банан. Можете да сложите директно останалите съставки, аз лично загрявам леко захарта с водата, за да се разтопят големите бучици. Всичко се разбърква добре и и се пече на 180° около 20-25 мин.

След като изстине, се намазва с ментовия крем, който се пасира предварително. За да не потъмнява кремчето, капнете 2-3 с.л. лимон или намажете непосредствено преди хапване.

С този сладкиш искам да почерпя всички прекрасни жени и да им пожелая честит празник. Бъдете, обичайте и създавайте.

Свеж ден!

vegan cacao mint cake

3 thoughts on “Какаов сладкиш с ментов крем / Cocoa cake with mint cream

  1. с какво мога да сменя мусковадото и соевото брашно?
    мусковадото трябва да е някакъв подсладител, по-скоро въпросът ми е даденото количество мусковадо на колко количество захар отговаря?

    • Здравей, мусковадо е вид захар, която не е рафинирана. Много тъмна, с наситен аромат и лек нюанс на карамел. Използвам я, защото съдържа естествени минерали, които липсват в бялата захар. А и вкусът й повече ми харесва. :) Иначе можеш да ползваш бяло брашно вместо соево.

Вашият коментар