Веган бананов кекс / Vegan banana loaf

Отново съм вкъщи при нашите. Старата кухня, масата, на която забърквах първите си кексове, старите тави и форми на баба ми, красивите дървени ножове.

Няма как да не се впусна в носталгично печене! Спомням си, че във втори клас ми подариха ролери за Коледа, но нямаше как да ги карам навън в снега, затова ги обувах вкъщи и се разхождах с тях. Всеки ден след училище се прибирах и забърквах по някой кекс, докато нямаше никой вкъщи. Обувах и ролерите и се плъзгах с тях между хладилника, печката и масата. Готвенето определено може да е забавно.

Така 15 години по-късно отново съм на тази маса и бъркам кекс. Този път бананов, с кафява нерафинирана захар и без животински продукти. Но на същата тази маса, изпечен в същата стара форма и разрязан със стария дървен нож на дядо.vegan banana loaf

Някои неща нямат нужда от промяна. Те носят времето със себе си и историята на кексове, които са нахранили цели 3 поколения. Каква чест!

Кексът се получи изключително лек, пухкав и силно ароматен. Кафявата захар е най-добрата подправка, се оказва :)

Продукти:vegan banana loaf

2 зрели банана

1 ч.ч. захар мусковадо

1 ч.ч. пълнозърнесто брашно

150 мл олио

канела

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сода

.

.

.

Бананите се пасират на пюре. Към тях се прибавя захарта и отново се пасира. След това олиото, канелата и брашното с бакпулвера и содата. Аз разбих всичко с пасатор във висока купа.

Сместа се изсипва в правоъгълна форма и се пече около 25 мин. на предварително загрята фурна.

I came back to my parents’ house for a week and it all came back to me. My school years when I got back from classes and immediately shooted for the kitchen to make cakes. I used to put on my roller skates that I got for christmas and slide between the table, fridge and oven. Such funny times!

Now 15 years later I’m in front of this very same table again, making vegan wholegrain unrefined-sugar loaf but with the same pans and utensils that fed 3 generations of my family with delicious homemade cakes. That is quite an honorable life for a pan in this world of short-lived disposables.

This happened to be the most fluffy light and fragrant loaf I have made. Blame it on the muscovado!

Ingredients:

2 bananas

1 cup muskovado sugar

1 cup whole grain flour

150 ml oil

1 tbsp baking powder

1 tbsp baking soda

1 tbsp cinnamon

Blend bananas into a puree. Add sugar and spice and blend again until sugar is incorporated.  Аdd oil and flour with powder and soda one by one blending after each.

Pour it into a loaf pan and bake for 25 minutes in a preheated oven. Let cool completely for aromas to be fully enjoyed :)

vegan banana loaf

Вашият коментар