Шоколадови блокчета с фъстъчно масло / Chocolate peanut butter bites

Едно от хубавите неща на лятото е, че ти трябва съвсем малко парченце наслада, за да заситиш глада и да се заредиш за още една доза море, слънце и пясък. Дали ще е шепа ядки, праскова или цитронада диня, все ти се иска да подсладиш с нещо деня и да се заредиш с енергия.

Хапчиците или бонбоните или блокчетата, не мога да определя точно как да ги нарека, са точно тази малка доза сладост, която ми се искаше да имам в хладилника за такива моменти. Преди вечерно излизане, сутрин с чаша еспресо с едно ледче или следобед с някоя приятна книга. chocolate peanut butter bites

Блокчетата са изключително лесни и съдържат куп полезни храни. Овесени ядки не съдържат глутен и са подходящи за хора с алергия към него.  За сметка на това пък могат да се похвалят с високо съдържание на протеини и есенциални мазнини, които са жизненo важни за здравето и дълголетието на клетките. Богати са на цинк, селен, мед, желязо и магнезий. Консумацията на овесени ядки се свързва и с подобряване на имунната система, наднорменото тегло и храносмилането, поради високите нива на фибри в ядките. А как помага за наднорменото тегло – благодарение на бета глюканът. Това е полизахарид, който забавя повишаването на кръвната захар след хранене, както и резкия й спад след това. По този начин възглехидратите се усвояват по-бавно и намаляват честите прегладнявания.

Към овесът прибавяме кокос, който освен страхотен сладникав аромат, има противовъзпалително и анти-алергично въздействие. Понеже в целия десерт няма нито едно кристалче захар, добавяме фурми, който са естествен източник на сладост, но комбинирани с фибри са много по-щадящи организма. chocolate peanut butter bites

Преминаваме към фъстъчения етаж. Едно от хубавите неща на ядковите масла е, че може те да си ги приготвите много лесно у дома с помощта на мощен робот или блендер. В момента разполагам с такъв и реших да се възползвам, като си направя домашно масло – много по-силно и ароматно и със сигурност много по-чисто от това по рафтовете в магазините. За него трябва да изпечете сурови фъстъци, да ги обелите (ако не са обелени)  да си смелите са около 5-10 минути в робот. Получава се страхотно масло с убийствено силен аромат!

Въпреки че за хранителните ползи на фъстъците се спори доста, според мен в умерени количества и консумирани по подходящ и щадящ тялото начин, могат да бъдат много полезна храна. Фъстъците са изключително богати на мононенаситени мазнини, най-полезните за сърцето мазнини. Съдържат също завидно количество антиоксиданти, протеини, фолиева киселина, магнезий и витамин Е.

Шоколад. Тук няма какво да добавя освен това, че десертът ви ще се получи максимално лек и хранителен, ако използвате качествен натурален шоколад. Вече дори не мога да готвя с млечен шоколад – имам усещането, че рецепторите ми са толкова сензитивни, че сякаш ям само бяла захар с някакъв аромат на какао.

Ако ви допадат ползите от тези продукти, можете да опитате тези блокчета само с 6 съставки, които отнемат около 20 минути за приготвяне + час за печенето и беленето на фъстъците.

Продукти за около 25 блокчета:

chocolate peanut butter bites

 

500 гр сурови фъстъци

150 гр натурален шоколад

50 гр пълномаслени кокосови стърготини

150 гр обезкостени фурми

100 гр овесени ядки

1 с.л. кокосово масло

.

.
.
..

.

Фъстъците се изпичат за 20 минути във фурната и се оставят да изстинат. За да ги обелите по-лесно, ги поставете в хавлиена кърпа, загърнете и потъркайте, докато повечето се обелят. След това ги поставете в блендер или робот и ги смелете на масло. Това отнема от 5 до 10 минути. Накрая добавих 1 с.л. кокосово масло, за да ускоря процеса и се получи много приятно гладко и ароматно масло.

За нареждането на десерта овесените ядки, фурмите и кокосът се поставят в робот и се смилат за около 3 минути до гъста и лепкава смес. Прехвърля се в правоъгълна или квадратна форма и се притиска равномерно към дъното, докато образува равен блат. Отгоре се изсипва фъстъченото масло и се заравнява добре. Поставя се в хладилник, докато през това време разтопим шоколада на вода баня или в микровълнова. Изливаме го върху фъстъчения слой и прибираме в хладилника за няколко часа.

Преди да разрежете, оставете десерта за 2 минути на стайна температура, за да отрежете хубави и красиви блокчета :)chocolate peanut butter bites

Вашият коментар