Веган торта с шамфъстък, лешници и меласа от рожков / Vegan pistachio hazelnut carob cake

pistachio hazelnut carob vegan cakeШам фъстък, лешници, петмез, халва, локум, баклава!

Турция беше интензивно преживяване. Източната част е изключително различна и много много източна. Градът, в който бях за седмица, е почти на границата с Армения и е известен със сиренето и меда си. В целия град има безброй малки магазинчета за всякакви видове ароматни плътни жълти кашкавали и разнообразни нюанси мед.

Храната, която сервираха в хотела не беше особено апетитна – супа с фиде и кебаб с ориз, т.е. само ориз първите дни! После зарязах хотелската храна, закусвах и обядвах с кайсии и праскови, а вечерта споделяхме по една прясна питка с любима приятелка в компанията на маслинова паста, хумус и пресни краставички.

В турция всичко е с шамфъстък – халвата, кашкавала, петмезените пурички (суджучета), сладоледа! Затова реших да използвам задължително тези ядки в десерт, който да комбинира няколко от традиционните турски продукти. Понеже баклава и локум не обичам особено, останаха само ядките като вариант. Последния ден от пътуването се натъкнахме на страхотен магазин с безброй подправки, както и традиционен магазин за сирене, в който освен мед, имаше и халва, сушени кайсии, ачука и меласа от рожков. Няма да ви казвам как заподскачах от радост като видях бурканът с меласа. Че и от рожков!pistachio hazelnut carob vegan cakepistachio hazelnut carob vegan cake

Ачуката е пикантен сос, който се приготвя от доматена паста, паста от червени люти чушки, ядки (орехи, слънчоглед), зехтин и подправки. Прилича леко на лютеница, но с други акценти в ароматите и доста по-люто. Уникално вкусно.pistachio hazelnut carob vegan cake

Лешници. Турция държи 70% от производството на лешници, което си личи и по скромната им цена в магазините. Килограм се разменя за около 12 лири, което е около 9 лв.

Шам фъстъкът, лешниците и меласата ми бяха достатъчни като аромат, затова побързах да приготвя десерта, преди да е изчезнал някой от продуктите. Тортата е почти сурова с изключение на шам фъстъка. Засега не съм го опитвала в суров вариант, а и не видях такъв по турските магазини. :)

Продукти:pistachio hazelnut carob vegan cake

100 гр шам фъстък (обелен)

200 гр накиснато кашу

100 гр лешници

100 гр овесени ядки

200 гр фурми

1 голямо зряло авокадо

100 мл кокосово масло

6 с.л. мед

6 с.л. меласа от рожков

.

Понеже имах само правоъгълна форма, първо направих и охладих крема и после разпределих и оформих лешниковия блат. Ако го правите в кръгла тава, можете да обърнете последователността.

За крема разбивате в блендер накиснатото кашу и шамфъстъка. Добавяте меда и разбивате пак, докато се получи гъст и гладък крем. Добавяте нарязаното на кубчета авокадо и разбивате пак. Накрая се добавя разтопеното кокосово масло и всичко се хомогенизира. Изсипва се в правоъгълна форма, застлана с прозрачно фолио и се оставя за една нощ в хладилника.

За лешниковия блат се смилат овесените ядки, лешниците (ако обичате печени, може леко да ги запечете на котлон), обезкостените фурми и меласата. Трябва да получите лепкаво и лесно за оформяне тесто. Разпределяте го на равен блат върху стегналия крем и отново охлаждате за час.

След охлаждане, обръщате тортата в чиния с помощта на фолиото, украсявате с ядки и заливате с няколко лъжици ароматна меласа. Задължително с чаша черен чай. :)
pistachio hazelnut carob vegan cakepistachio hazelnut carob vegan cake

 

7 thoughts on “Веган торта с шамфъстък, лешници и меласа от рожков / Vegan pistachio hazelnut carob cake

  1. Мише точно мислех да ти пиша, че и аз открих меласата от рожков в горния сайт :) хубава ли е, струва ли си да дам 15 лв за буркан? :)

Вашият коментар